Histamínová intolerancia

11. 12. 2019

Histamínová intolerancia

Dnešná doba prináša mnoho ochorení, o ktorých sa v minulosti nehovorilo, resp. v mnohých prípadoch ani nevedelo. Medzi ne radíme napr. aj histamínovú intoleranciu.

Naše centrum zdravia Harmonel sa stále častejšie stretáva u svojich klientov s daným problémom.

Histamín môžeme považovať za mediátora a spúšťača alergií, pričom sa nachádza v mnohých potravinách a takisto sa tvorí aj pri dozrievaní jedál. Existuje mnoho zoznamov potravín, ktoré obsahujú zvýšené množstvo histamínu.

K nevhodným potravinám patria napríklad zrejúce syry, červené víno, bublinkové sekty, paradajky, kyslá kapusta, špenát, hríby, citrusové plody, jahody, ananás, vnútornosti, salámy, klobásy, čokoláda, kakao a iné potraviny obsahujúce vyššiu dávku histamínu. Týmto potravinám a ohrievaniu jedál by sa teda mali vyhnúť ľudia, ktorí trpia nedostatočnou tvorbou enzýmu DAO, histamínovou intoleranciou.

K prejavom histamínovej intolerancie patrí napr. sčervenanie pokožky, podráždenie kože a opuchy, nafúknutie brucha, hnačky, bolestivá menštruácia, chronická únava, opuch sliznice, výtoky z nosa, sťažené dýchanie, silné bolesti hlavy, búšenie srdca, zmeny krvného tlaku, nervozita, závrate, poruchy spánku a iné závažné prejavy, ktoré mnohý považujú za normálnu každodennú súčasť života. A pritom môže ísť aj o spomínanú histamínovú intoleranciu.

A čo by sme odporúčali my?

Ak sa aj u Vás vyskytujú spomínané nepríjemnosti, vieme zistiť, či aj Vy netrpíte histamínovou intoleranciou a poradiť Vám, ako svoj život skvalitniť.