Lymská borelióza

12. 12. 2019

Lymská borelióza

Baktéria Borrelia burgdorferi je pôvodcom infekčného ochorenia, ktoré sa nazýva lymská borelióza. Prenášačom baktérie je hlavne kliešť, ale v mnohých prípadoch ochorenie môže prenášať aj sajúci hmyz ako je komár či niektoré druhy múch.

Na Lymskú boreliózu je potrebné hneď v začiatkoch ochorenia nasadiť antibiotiká. Prejavuje sa typickou škvrnou, ktorá sa prejaví na pokožke po prisatí kliešťa či iného pôvodcu ochorenia. V mnohých prípadoch sa však škvrna na pokožke nemusí ukázať, a tak mnoho nakazených nemusí o infekcii vôbec vedieť, prípadne si nemusí všimnúť ani prítomnosť kliešťa.

Lymská borelióza má tri základné štádia, ktoré závisia od  toho, kedy sa infekcia začala. Na začiatku nakazenia boreliózou môže človek pozorovať spomínanú červenú škvrnu.

  • Prvé štádium je ľahko liečiteľné antibiotikami, no ak sa nezobrazí červený fľak, môže nakazený človek nákazu prehliadnuť, a tak sa dostane do druhého štádia.
  • Neskoršie štádium sa objaví po neliečení, a vtedy môže človek pocítiť príznaky podobné viróze, tj. únava, bolesť svalov či kĺbov, bolesť hrdla. Ide o klasický chrípkový stav, no v niektorých ťažších prípadoch sa môže lymská borelióza druhého štádia prejaviť formou zapálenia kĺbov či svalov, veľkou únavou, pálením a mravčaním kože, prípadne inými neurologickými ťažkosťami, ochrnutím lícneho nervu, poruchou srdcového rytmu, potením alebo môžu nastať problémy v oblasti čriev či močového mechúra.  Až v tomto štádiu sa ukážu v krvných testoch protilátky, preto je testovanie hneď po objavení škvrny bezpredmetné.
  • Ak sa borelióza dostala do  CNS, môže sa prejaviť zápalom mozgových blán či mozgu. Ďalším príznakom rozšírenej boreliózy sú : závraty, bolesti hlavy, pocit ztuhnutej šije, tŕpnutie končatín, prípadne chrbtice.
  • Posledné chronické štádium infekčnej lymskej boreliózy môže viesť až k chronickému únavovému syndrómu, neuropatii, roztrúsenej skleróze či chronickému zápalu mozgu. V danom štádiu už nefunguje dostatočne imunitný systém preto je potrebné ho posilniť, pretože by mohla nastať aktivácia herpes vírusov, s čím sú spojené rôzne chronické a autoimunitné ochorenia.